LSFD Nieuwsbrief Editie 6
Nieuwsbrief LSFD
Allereerst hopen wij dat u allemaal een heel fijne zomervakantie heeft gehad. In deze zesde LSFD nieuwsbrief informeren wij u over het 1ste LSFD symposium op 16 september te Maarssen. Verder lichten wij de hoofdpunten van LSFD v4 toe en gaan wij nader in op de Barcode -, de Eicelbank – en de PGD module. Natuurlijk brengen wij u ook op de hoogte van de huidige implementaties. Dr. Rob Bernardus van Nij Barrahûs deelt zijn ervaringen met het LSFD. Tevens besteden wij aandacht aan de PRN, ICD10 en de mogelijkheid om gebruik te maken van weekendsupport.
Heeft u vragen en/of opmerkingen laat het ons dan weten!
Met vriendelijke groet,
SAF bestuur en Stb Zorg team
1ste LSFD symposium - 16 september 2015
In december 2011 nam het Jeroen Bosch Ziekenhuis de eerste LSFD omgeving in productie. Nu bijna 4 jaar later werken maar liefst 18 ziekenhuizen met het LSFD en dit aantal blijft groeien.
Op 16 september 2015 organiseren wij het 1ste LSFD dag symposium. Een mooi moment om stil te staan, terug te kijken maar vooral het succes van het LSFD te vieren. Vanaf 12:30 heten wij u van harte welkom in “de Nonnerie” te Maarssen. Gedurende de dag vinden enkele informatieve sessies plaats, waaronder de Lab – en Kliniek werkgroep, en krijgen enkele vooraanstaande personen uit het werkveld het woord. Tot slot heffen wij het glas en sluiten de middag af met een gezamenlijk diner dat rond 20:00 is afgelopen.
U kunt zich via de website van Stb Zorg aanmelden voor het symposium.
Hoofdpunten LSFD release v4
Op dit moment is LSFD v4 beschikbaar. Nieuw binnen deze versie is de Vatmanagement module. Deze module is volledig geïntegreerd in het LSFD en heeft betrekking op de cryomodules. Met behulp van de module kunt u de beschikbare en bezette plekken in de cryovaten beheren. Als u gebruik wilt maken van de module, is een korte training absoluut noodzakelijk. Stb kan een vrijblijvende offerte opstellen voor afstemming, uitvoering van specifieke inrichtingswensen, conversie van bestaande databestanden en training.
Tevens heeft Stb drie nieuwe modules ontwikkeld die voor alle LSFD v4 gebruikers beschikbaar zijn. Aan deze drie modules zijn wel kosten verbonden. Het gaat om de volgende modules:
- KID module;
- Mailmerge module;
- Single sign-on module.
Buiten de zojuist genoemde nieuwe modules zijn ook kleinere punten aangepast zoals de semen-analyse die optioneel via een tussenlijst is te accorderen.
Bent u geïnteresseerd in de nieuwe versie / modules en wilt u dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt? Stb Zorg begeleidt u graag.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stb.
Barcode module
Stb zorg heeft in samenwerking met LSFD gebruikers de barcode module ontwikkeld. De barcode module stelt de gebruiker instaat om een dubbele check uit te voeren op het gebruik van de juiste gegevens bij een invoerscherm.
Met de module kunnen stickers worden gegenereerd. Deze stickers hebben een geëencodeerde inhoud. Dit houdt in dat de inhoud van de sticker alleen kan worden gevalideerd binnen het systeem. De stickerinhoud kan niet handmatig worden ingevoerd. Hierdoor kan de dubbele check niet worden ontweken door een handmatige handeling.
De module is zelf in te richten vanuit het LSFD admin menu en maakt gebruik van het efficiënte datamatrix type. Dit type is het kleinste barcode type dat op de markt verkrijgbaar is. Indien u geïnteresseerd bent in deze module kunt u contact opnemen met Stb.
Eicelbank module
Verscheidene LSFD klinieken hebben aangegeven interesse te hebben in een eicelbankmodule. Immers voor klinieken met een eicelbank bestaat op dit moment nog geen LSFD-oplossing.
De SAF bekijkt momenteel in samenwerking met Stb wat de mogelijkheden zijn. Er is reeds besloten om de module, onder de vlag van de SAF, apart aan te bieden. Op deze manier dragen alleen die partijen financieel bij die de eicelmodule willen implementeren.
Geïnteresseerd?
Neem dan contact op met SAF.
Update PGD module
Stb onderzoekt momenteel de mogelijkheden om binnen het LSFD een Preïmplantatie Genetische Diagnostiek (PGD) module te ontwikkelen. Samen met de PGD werkgroep is in kaart gebracht welke gegevens voor uitwisseling benodigd zijn en op welke wijze de uitwisseling van gegevens automatisch kan plaatsvinden.
Op 22 september komt de PGD werkgroep wederom samen. Tijdens deze bijeenkomst wordt de mock up, opgesteld door Stb, besproken en zonodig aangepast. Vervolgens kan gestart worden met de concrete ontwikkeling van de module.
Implementaties
Momenteel loopt het implementatieproces bij het AMC, het Flevoziekenhuis en het Radboud UMC. De verwachting is dat alle drie de ziekenhuizen in het najaar live gaan.
Steeds meer partijen geven aan geïnteresseerd te zijn in het LSFD. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Gebruiker aan het woord
Dr. Rob Bernardus is werkzaam in Nij Barrahûs te Wolvega als gynaecoloog en medisch hoofd. Sinds 1 mei 2012 werkt hij met het LSFD. In deze rubriek deelt hij graag zijn ervaringen met u.
Al het personeel, van verpleegkundige tot arts, heeft toegang tot het LSFD en werkt ermee. Vanaf de start (aanmelding/intake) tot de finish (zwanger of afscheid) wordt het LSFD gebruikt waardoor het een complete weergave van de gang van de patiënt binnen de kliniek geeft (intake -> diagnostiek -> behandeling). Hierdoor is dus ‘alle’ communicatie voor iedereen inzichtelijk.
Sinds 1 januari 2015 werkt Nij Barrahûs volledig digitaal. Informatie van elders werd voorheen in een papieren status bewaard. Nu wordt deze informatie kort samengevat en in een PDF opgeslagen.
Dr. Rob Bernardus geeft aan dat hij een mappenstructuur binnen het systeem mist. Indien dit wel het geval is, zou informatie makkelijker terug te vinden zijn.
Hij is erg enthousiast over het gebruik van de brievenmodule. Deze werkt goed en bespaart veel tijd.
Voorheen moest een status apart gelegd worden voor de communicatie met de verwijzer. Nu gaat dit makkelijker. Met enkele toetsaanslagen ben je vanuit de to-do list in de status van de patiënt en kun je het briefsjabloon activeren. Bladeren in een papieren status, dicteren en uitwerken hoeft zelden meer.
Je moet leren werken met het LSDF. Dit kost tijd, maar de digitale status, bereikbaar van waar dan ook, bevordert zeker de kwaliteit van de zorg! aldus dr. Rob Bernardus.
Voor de volgende editie van de nieuwsbrief zoeken wij wederom een gebruiker die zijn ervaringen met u wilt delen. Indien u graag wilt deelnemen aan deze rubriek, laat het ons dan weten.
PRN
Steeds meer klinieken maken gebruik van het LSFD. Dit heeft tot gevolg dat de belangstelling toeneemt voor de data die in het LSFD geregisteerd staat. Gegevens van behandelingen kunnen gekoppeld worden aan de data van daadwerkelijke zwangerschappen en de daaruit geboren kinderen. Daarbij is het van groot belang dat de kwaliteit van de ingevoerde data optimaal is.
In de nieuwe release staat datakwaliteit dan ook centraal. Middels controles op invoergegevens, definitieve vastlegging van data, logging en terminologie kan de kwaliteit van data worden verbeterd. Invoer van onjuistheden is hierdoor (vrijwel) niet meer mogelijk.
Er wordt gesproken over het koppelen van de data aan de PRN, om de mogelijkheid van behandeluitkomstanalyses te verbeteren. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
ICD-10
Behandeltrajecten met ICD 10 moeten worden gecodeerd. Dit coderingsproces vergt inspanning echter het proces verbetert ook de uniformiteit van de geregistreerde behandelingen. Tevens kan hierdoor de data worden vergeleken met andere landen.
De SAF en Stb kijken momenteel of en hoe ICD10 registratie in het LSFD kan worden opgenomen zonder dat de gebruikers extra handelingen moeten uitvoeren. Indien er ontwikkelingen zijn brengen wij u hiervan op de hoogte.
Weekendsupport
Enige tijd geleden heeft de SAF een inventarisatie gedaan naar de belangstelling voor weekendsupport. In het standaard contract is ondersteuning in het weekend niet opgenomen. Dit houdt in dat een kliniek bij uitval van of problemen met het LSFD in het weekend geen beroep kan doen op de support van Stb terwijl veel klinieken in het weekend juist wel gebruik maken van LSFD. In deze situatie kunnen vertraging, ongemak en kosten snel oplopen.
De respons op deze inventarisatie is laag; slechts weinig klinieken hebben gereageerd. De mogelijkheid is er nog steeds om uw belangstelling kenbaar te maken. Dit kunt u doen door contact op te nemen met de SAF.