LSFD nieuwsbrief - editie 9
LSFD nieuwsbrief - editie 9
De zomervakanties zijn dan nu echt helemaal ten einde. Het is dus tijd voor een nieuwe nieuwsbrief! In deze nieuwsbrief informeren wij u over LSFD v5 en de PGD module. Verder besteden wij aandacht aan de huidige implementaties en informeren wij u over ESHRE 2016. Deze nieuwsbrief sluiten wij af met de rubriek ‘Gebruiker aan het woord’ waarin Nijske van den Hout van het Universitair Medisch Centrum Utrecht haar ervaringen met u deelt. Heeft u vragen en/of opmerkingen laat het ons dan weten!
Met vriendelijke groet,
SAF bestuur en Stb Zorg team
Status LSFD v5
Op dit moment is LSFD v5 beschikbaar gesteld aan de SAF ter goedkeuring. Zodra de SAF de versie heeft goedgekeurd, wordt de nieuwe versie uitgerold in de ziekenhuizen.
Om de overgang naar LSFD v5 soepel te laten verlopen, organiseert Stb een webinar. Dit webinar wordt gehouden op15 november van 16:00 t/m 17:00.
Aan de deelname van het webinar zijn geen kosten verbonden. Tijdens dit webinar licht Stb de aanpassingen in LSFD v5 toe met als doel dat u op een snelle en efficiente wijze in uw eigen omgeving deze versie kunt testen. De officiële uitnodiging volgt spoedig.
LSFD PGD module
Samen met de PGD werkgroep is in kaart gebracht welke gegevens voor uitwisseling benodigd zijn en op welke wijze de uitwisseling van gegevens automatisch kan plaatsvinden. De bevindingen van de werkgroep zijn bekeken door de SAF. Er is besloten dat de PGD module een optionele module binnen het LSFD wordt. Als een kliniek ervoor kiest om de module te activeren wordt een aantal schermen, met bijbehorende functionaliteiten, geactiveerd. In eerste instantie gaat het om de opslag van de gegevens in het LSFD. Stb is inmiddels gestart met de concrete ontwikkeling van de PGD module. Wij houden u op de hoogte van de voortgang.
LSFD implementaties
Op 12 juli is het LSFD succesvol geïmplementeerd in het Amphia Ziekenhuis. Twee maanden later (1 september) volgde het St. Antonius Ziekenhuis. Momenteel is Stb bezig met de implementatie van het LSFD in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.
Steeds meer partijen geven aan geïnteresseerd te zijn in het LSFD. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
ESHRE 2016
De ESHRE (European Society of Human Reproduction) heeft van 3 tot en met 6 juli in Helsinki (Finland) plaatsgevonden. Stb Zorg was een van de standhouders. De ESHRE was voor Stb het ideale podium om het LSFD op actieve wijze internationaal onder de aandacht te brengen. De stand is zowel door de buitenlandse als Nederlandse collega’s enthousiast bezocht.
Gebruiker aan het woord
Nijske van den Hout is werkzaam in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) als fertiliteitsarts. Sinds april 2015 werkt zij met het LSFD. In deze rubriek deelt zij haar ervaringen met u.
Voordat het LSFD werd geïmplementeerd werkte het UMCU met Fertibase. Door de vele overeenkomsten hadden alle gebruikers het systeem snel (binnen twee weken) onder de knie. Door intensief gebruik van het systeem leerde Nijske steeds nieuwe functionaliteiten kennen. De werkgroep bijeenkomsten zijn een goede aanvulling: “Samen maken wij uniforme afspraken en leren we van elkaar hoe we het systeem het best kunnen gebruiken”.
Het UMCU maakt gebruik van de KID module. Het heeft wel enige tijd gekost voordat Nijske deze module goed onder de knie had. Een mogelijke oorzaak was dat het UMCU de eerste kliniek was die ging werken met de KID module.
Nijske geeft aan dat het belangrijk is om in de kliniek duidelijke werkafspraken te maken. Hoe wordt het systeem gebruikt en welke velden worden wel/ niet gevuld? Alleen op dit manier kunnen alle mogelijkheden die het systeem biedt optimaal worden benut.
Het LSFD biedt verschillende voordelen: “Zo kun je overal inloggen en het systeem inkijken. Dit heeft als voordeel dat als je bijvoorbeeld door dagelijkse drukte niet in staat bent een spreekuur voor te bereiden dit in alle rust thuis gedaan kan worden. Middels een token kun je immers zelf thuis inloggen” aldus Nijske. Ook geeft ze aan dat onleesbare handschriften en het opvragen van statussen met het gebruik van het LSFD niet meer voorkomt. Kortom: het LSFD is een fijn systeem waarbij alles overzichtelijk bij elkaar staat!
Voor de volgende editie van de nieuwsbrief zoeken wij wederom een gebruiker die zijn ervaringen met u wilt delen. Indien u graag wilt deelnemen aan deze rubriek, laat het ons dan weten.