LSFD Nieuwsbrief Editie 8
LSFD nieuwsbrief
In deze nieuwsbrief besteden wij aandacht aan LSFD v5. Voordat een update, als LSFD v5, kan worden uitgevoerd, zijn de wijzigingen eerst getest in een testtraject; in deze nieuwsbrief besteden we aandacht aan het testtraject. Ook informeren wij u over aanwezigheid van Stb Zorg op de ESHRE 2016 in Finland. Wij hopen u te mogen begroeten op onze stand. Het verloop van de Kliniek- en Lab werkgroep bijeenkomsten komt tevens aan de orde en wij attenderen u op patiëntveiligheid bij rapportages.
Natuurlijk brengen wij u op de hoogte van de huidige implementatietrajecten. Deze nieuwsbrief sluiten wij af met de rubriek ‘Gebruiker aan het woord’ waarin Grada van den Dool van het Albert Schweitzer Ziekenhuis haar ervaringen met het LSFD met u deelt.
Heeft u vragen en/of opmerkingen laat het ons dan weten! De volgende nieuwsbrief ontvangt u in het najaar. Het is nog vroeg, maar voor nu wensen wij u alvast een fijne en hopelijk zonnige zomer.
Heeft u vragen en/of opmerkingen laat het ons dan weten!
Met vriendelijke groet,
SAF bestuur en Stb Zorg team
Update LSFD v5
Momenteel is Stb bezig met de realisatie van LSFD v5. In deze versie ligt de nadruk op het verbeteren van de kwaliteit van nieuwe data en aanpassingen in de bestaande data.
Er is bijvoorbeeld een nieuwe ‘correspondentie en brieven’ widget ontwikkeld
(zie afbeelding 1) waarmee documenten overzichtelijk kunnen worden gegroepeerd. Documenten kunnen worden gegroepeerd aan de hand van:
Labels, aan te maken via de optie ‘waardenlijsten’;
Automatisch, het LSFD maakt automatisch een onderverdeling in brieven, PDF’s, etc.
Wanneer een brief wordt gegenereerd kan hier een label aan worden gekoppeld
(zie afbeelding 2). Aansluitend vindt u in het hoofdmenu de brief terug onder het gekozen label.
Tevens kunt u in de nieuwe versie met één paraaf eenvoudig meerdere schermen, zoals bijvoorbeeld een complete behandeling, ‘op slot’ zetten (zie afbeelding 3). Ook zijn er ‘data validators’ ingebouwd. Deze data validators voeren op diverse plaatsen in het systeem controles uit met als doel de kwaliteit van de data te verbeteren.
Tenslotte beschikt LSFD v5 over een query builder zodat de gebruiker aan de hand van zoekopdrachten eenvoudiger data uit het systeem kan halen. Dit alles stelt de gebruiker in staat om de kwaliteit van rapportages, brieven en synchronisatie verder te verhogen.
LSFD v5 is in het derde kwartaal beschikbaar. Om de overgang naar de nieuwe versie soepel te laten verlopen, organiseert Stb een tweetal webinars. Tijdens dit webinar licht Stb toe wat is aangepast in LSFDv5 zodat u als gebruiker de nieuwe versie in eigen omgeving snel en efficiënt kunt testen. Aan de deelname van het webinar zijn geen kosten verbonden. Verdere informatie volgt.
Testtraject bij update
Stb Zorg ontwikkelt in samenspraak met de SAF minimaal één keer per jaar een nieuwe LSFD versie. Deze nieuwe versie wordt eerst intern getest. Vervolgens wordt deze beschikbaar gesteld aan de SAF. Zodra de SAF de versie heeft goedgekeurd, wordt de allernieuwste versie uitgerold in de ziekenhuizen.
Hoe verloopt een uitrol? De nieuwe versie wordt eerst op de testomgeving van het ziekenhuis geplaatst. Het ziekenhuis ontvangt vervolgens een checklist. Het is van groot belang dat deze checklist zorgvuldig wordt doorlopen. De ‘eigen’ ziekenhuis productie omgeving kan namelijk van invloed zijn op het functioneren van het LSFD.
Zodra het ziekenhuis heeft aangegeven dat het LSFD naar behoren functioneert, wordt de test- overgezet naar de productie omgeving. De SAF neemt de kosten van deze update voor haar rekening.
Stb Zorg standhouder - ESHRE 2016
Ook dit jaar wordt weer de annual meeting European Society of Human Reproduction (ESHRE) georganiseerd. De annual meeting vindt plaats van 3 tot en met 6 juli in Helsinki (Finland).
Stb Zorg is een van de standhouders. De aanwezigheid op de ESHRE biedt Stb Zorg de uitgelezen kans om het LSFD op actieve wijze internationaal te promoten. De uitrol van het LSFD op Europees niveau zal leiden tot een snellere doorontwikkeling van het LSFD en biedt tevens de mogelijkheid om internationaal uniforme wetenschappelijke data te verzamelen.
Wilt u graag meer informatie over het LSFD of wilt u een van uw buitenlandse collega’s kennis laten maken met ons unieke landelijke systeem? U bent van harte welkom op onze stand (Locatie: A63 + A64).
Werkgroep bijeenkomsten
In maart heeft zowel de eerste Kliniek – als Lab werkgroep van 2016 plaatsgevonden. In een prettige en ontspannen ambiance zijn ervaringen uitgewisseld en wensen voorgelegd aan de SAF werkgroep voorzitters.
In juni komen de werkgroepen voor de tweede maal samen. Wij hopen dat u weer deelneemt aan deze bijeenkomsten. De Lab werkgroep, onder leiding van Sebastiaan Mastenbroek, komt samen op 1 juni. De Kliniek werkgroep, onder leiding van Carl Hamilton, komt samen op 8 juni. De werkgroep bijeenkomsten vinden plaats op het kantoor van Stb Automatisering & Advies in Houten.
Patiëntveiligheid bij rapportage
Een van de belangrijke eigenschappen van het LSFD is dat op een relatief eenvoudige wijze data uit het systeem geëxtraheerd kunnen worden. Dat gebeurt met rapportages.
De bekendste rapportages zijn jaarverslag en de DART-rapportage. Deze zijn door Stb ontwikkeld. Als gebruiker zult u gezien hebben dat de export bestanden geanonimiseerd zijn. Er staan geen namen of ziekenhuisnummers in. Er staat wel een database.ID nummer in waarmee betrokken patiënt in het LSFD kan worden opgezocht.
Omdat steeds meer centra zelf rapportages maken, wil ik u er nadrukkelijk op wijzen zorgvuldig met de privacy van uw patiënten om te gaan. Als u rapportages gebruikt met tot de patiënt herleidbare gegevens, wat af en toe wenselijk is, dan moet u die rapportage als beheerder direct na gebruik op ‘inactief’ zetten. Zo kunnen er door derden geen privacygevoelige gegevens uit het LSFD worden geëxtraheerd.
Begin dit jaar heeft de overheid betreffende de privacy van de patiënt strenge wetgeving, met hoge boetes, ingevoerd. Door zorgvuldig te handelen voorkomt u dat een medewerker of onderzoeker per ongeluk een USB stick met vertrouwelijke informatie in de trein laat liggen.
Carl Hamilton – Voorzitter werkgroep Kliniek
Implementaties
In het tweede kwartaal van 2016 is Stb Zorg gestart met een drietal implementaties bij het St. Antonius Ziekenhuis, Amphia en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Wij verwachten dat alle drie de klinieken in het derde kwartaal van 2016 in productie gaan.
Steeds meer partijen geven aan geïnteresseerd te zijn in het LSFD. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Gebruiker aan het woord
Grada van den Dool is werkzaam in het Albert Schweitzer Ziekenhuis als Fertiliteitsarts. Sinds 4 november 2013 werkt zij met het LSFD. In deze rubriek deelt zij haar ervaringen met u.
Het Albert Schweitzer Ziekenhuis werkte voor het LSFD werd geïmplementeerd met Fertibase. Gezien de overeenkomsten tussen beide systemen was de overstap voor de medewerkers eenvoudig. Iedereen vond vrij vlot zijn weg in het systeem.
Grada raadt u aan als u een nieuwe en verse gebruiker bent om op ontdekkingstocht te gaan door het systeem. Neem de tijd om rustig door alle velden te klikken. Op deze manier leert u het systeem
optimaal te benutten. Het LSFD kent veel mogelijkheden, maar op rapportages gebied ziet zij nog kansen.
Door de jaren heen heeft het Albert Schweitzer Ziekenhuis de LSFD applicatie uitgebreid met meerdere koppelingen tussen het LSFD en de eigen ICT omgeving. Deze koppelingen zorgen ervoor dat de administratieve handelingen minimaal zijn en dat fouten worden voorkomen daar uitslagen automatisch worden ingelezen in het systeem.
Steeds meer ziekenhuizen kiezen voor het LSFD. Grada hoopt dat in de toekomst alle ziekenhuizen in Nederland via het LSFD met elkaar worden verbonden. Op die manier kan informatie worden gedeeld en kan alle beschikbare informatie worden gebruikt teneinde de fertiliteitszorg in Nederland te verbeteren.
Voor de volgende editie van de nieuwsbrief zoeken wij wederom een gebruiker die zijn ervaringen met u wilt delen. Indien u graag wilt deelnemen aan deze rubriek, laat het ons dan weten.