
LSFD Nieuwsbrief Editie 3
Landelijk Specialistisch Fertiliteit Dossier
Voortdurend werken wij aan het ontwikkelen en het verbeteren van het LSFD. In deze derde nieuwsbrief informeren wij u graag over de huidige stand van zaken. Wij gaan in op de Vatmanagement-, KID- en PGD modulen, het synchronisatie proces, de geplande Lab release, nieuwe LSFD klinieken en de LSFD workshop ‘Rapportage & verslaglegging’ die heeft plaatsgevonden op 23 april jl. Tevens hebben wij een nieuwe rubriek genaamd ‘Gebruiker aan het woord’.
Heeft u vragen en/of opmerkingen laat het ons dan weten!
Met vriendelijke groet,
SAF bestuur en Stb Zorg team
- Gebruiker aan het woord -
De heer Blommers (adviseur Beleid en Ondersteuning) en mevrouw Hulsebos (Research Verpleegkundige) zijn beiden werkzaam in het Fertiliteitscentrum van ISALA te Zwolle. Sinds kort werken zij met het LSFD. In deze rubriek delen zij hun eerste ervaringen met u.
Beide gebruikers geven aan dat zij het LSFD systeem vrij snel onder de knie hadden. De heer Blommers geeft aan dat het aparte Laboratorium tabblad (Daglijst) hem erg aanspreekt en overzichtelijk is. “Kijk achter elk knopje en laat je verrassen door de verschillende functionaliteiten”. Hij raadt dan ook iedere gebruiker aan om vooral nieuwsgierig te zijn in de applicatie en de mogelijkheden van het systeem uit te proberen.
Ook koppelen beiden terug dat de gebruikerstraining als erg nuttig en behulpzaam wordt ervaren. Een training meer toegespitst op het eigen vakgebied is een aandachtspunt.
Aansluitend geeft mevrouw Hulsebos de tip om als nieuwe gebruikers onderling afspraken te maken middels bijvoorbeeld een document, waarin werkprocessen worden beschreven. Door dit document na twee weken te evalueren kun je knelpunten vroegtijdig signaleren en aanpakken. Dit kan naast de beschikbare gebruikershandleiding worden gebruikt.
De heer Blommers is erg enthousiast over de vindbaarheid van informatie. Met een simpele muisklik kan hij de gewenste informatie terugvinden en oproepen.
“Het LSFD is een gebruiksvriendelijk systeem dat tijdbesparing oplevert. Een nieuw systeem is altijd even wennen, maar zodra je het LSFD onder de knie hebt, bespaart het veel tijd” aldus de heer Blommers. Mevrouw Hulsebos geeft aan dat zij vooral het dossier/voorblad overzichtelijk vindt. Zij gebruikt het LSFD met name voor het invoeren van patiëntgegevens. Het systeem dient als bron voor haar researchprojecten.
Voor de volgende editie van de nieuwsbrief zoeken wij weer twee gebruikers die hun ervaringen met u willen delen. Indien u graag wilt deelnemen aan deze rubriek, laat het ons dan weten.
Nieuwe voorzitter SAF bestuur
Dr. Rob Bots treedt per juni 2014 af als voorzitter van de SAF. Hij wordt opgevolgd door dr. Jesper Smeenk. Dr. Jesper Smeenk is gynaecoloog in het St. Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg. Gezien zijn achtergrond (bestuurslid SAF, bestuurslid Factor 13 en LSFD gebruiker) is hij de perfecte opvolger. Dr. Rob Bots blijft verbonden aan de SAF als bestuurslid. Wij danken dr. Rob Bots voor zijn inspanningen en wensen dr. Jesper Smeenk veel succes toe.
Afscheid dr. Carl Hamilton
Binnenkort pensioneert dr. Carl Hamilton en neemt zodoende afscheid als gynaecoloog van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dr. Carl Hamilton blijft wel verbonden aan de SAF als bestuurslid / voorzitter gebruikersgroep Kliniek.
Middels een symposium over de geschiedenis van de voortplaningsgeneeskunde van nul tot nu neemt het Jeroen Bosch Ziekenhuis op passende wijze afscheid van Dr. Carl Hamilton. Het symposium vindt plaats op 20 juni 2014.
Vatmanagement module
Stb heeft in nauwe samenwerking met de SAF de Vatmanagement module ontworpen. Vatmanagement heeft betrekking op de cryo modules van het LSFD. Onder Vatmanagement wordt verstaan het kunnen beheren van beschikbare en bezette plekken in de cryovaten.
De Vatmanagement module komt voor geïnteresseerde klinieken bij de volgende LSFD release beschikbaar. Deze module is kosteloos. Wanneer men van de module gebruik wil gaan maken, is een korte training benodigd alvorens vatmanagement in support wordt genomen. Voor training, afstemming en uitvoering van specifieke inrichtingswensen en conversie van bestaande databestanden kan Stb vrijblijvend een offerte opstellen.
Nieuwe LSFD klinieken
In april is het Fertiliteitscentrum van ISALA in productie gegaan. Momenteel loopt de implementatie bij Reinier de Graaf Groep en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Verwachte productiegang Reinier de Graaf Groep september 2014.
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht gaat het vierde kwartaal van 2014 over op het LSFD. Zij gaan naast het LSFD tevens gebruik maken van de Vatmanagement- en KID module.
Steeds meer klinieken werken met het LSFD. Wij houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen.
KID module
De bouw van de KID module vordert. De KID module is een module die apart wordt aangeboden en waaraan module kosten zijn verbonden.
Wij verwachten dat de KID module beschikbaar is in het najaar. Bent u geïnteresseerd in de KID module? Neem dan contact op met de SAF.
PGD module
De SAF is benaderd door huidige en toekomstige LSFD gebruikers met de vraag of binnen het LSFD een Preïmplantatie Genetische Diagnostiek (PGD) module te realiseren zou zijn. Dit is een uitbreiding op het huidige aangeboden pakket diensten.
Momenteel worden de wensen en voorwaarden aangaande een te realiseren PGD module met betrokken partijen in kaart gebracht. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Workshop LSFD - Rapportage & verslaglegging
Op 23 april heeft de LSFD workshop ‘Rapportage & verslaglegging’ plaatsgevonden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
De opkomst was erg hoog. Met veel enthousiasme is er gesproken over de sjabloon editor, het afdrukken van onderdelen van het LSFD, de mogelijkheden tot het zelf uitbreiden van de gegevens voor het jaarverslag en het maken van rapportages.
De sheets die getoond zijn tijdens de workshop kunt u terugvinden in het LSFD Worknet en in de Kennisbank (te openen vanuit My.Stb.nl).
Planning Lab release
De SAF heeft Stb opdracht gegeven tot de ontwikkeling van een aantal nieuwe functionaliteiten binnen het LSFD. De uitbreiding is gebaseerd op de ontvangen wensen van de Lab gebruikersgroep. In de lab gebruikersgroep is bepaald welke punten in deze release opgenomen worden. De nieuwe LSFD Lab release staat gepland voor juni 2014.
Synchronisatie van gegevens
Het synchronisatie proces is afgerond. De pilot in het St. Elisabeth Ziekenhuis en het Jeroen Bosch Ziekenhuis is succesvol doorlopen. De synchronisatie is per 23 april in gebruik genomen.
Wilt u ook graag gebruik maken van het synchroniseren van gegevens? Dan dient u de volgende stappen te doorlopen:
- Er dient een overeenkomst getekend te worden waarin beide partijen toestemming geven dat de gegevens onderling mogen worden uitgewisseld.
- Er dient een VPN verbinding te worden gemaakt tussen de ziekenhuizen.
- Stb richt vervolgens op verzoek van de ziekenhuizen de synchronisatie in op de testomgeving (alleen mogelijk bij LSFD versie 3.0 of hoger).
- Vervolgens dient het geheel uitvoerig getest te worden.
- Na akkoord van de synchronisatie acceptatie, door beide partijen, kan het geheel worden overgezet naar de productieomgeving en kan de synchronisatie in gebruik worden genomen.
