LSFD Nieuwsbrief Editie 7
LSFD Nieuwsbrief
Langs deze weg willen wij u allen een heel mooi 2016 toewensen! Wij willen u danken voor het vertrouwen dat u in ons heeft gesteld het afgelopen jaar. Wij kijken uit naar opnieuw een vruchtbaar jaar op alle vlakken!
Terugkijkend op 2015 is het LSFD bij zes klinieken (UMCU, MUMC, Flevoziekenhuis, Radboudumc, OLVG en Groene Hart Ziekenhuis) succesvol geïmplementeerd. Ook in 2016 zijn we goed gestart; begin januari is het AMC overgegaan en meerdere klinieken staan op het punt te starten met de implementatie. Zo neemt de landelijke spreiding verder toe. Op basis van de positieve reacties van niet-aangesloten klinieken, is de verwachting dat onze landelijke dekking in de toekomst nog sterker zal worden.
In deze nieuwsbrief besteden wij aandacht aan LSFD release v5 en de aanpak van de Kliniek en Lab werkgroepen voor 2016. Wij gaan nader in op gameet preservatie. Tevens informeren wij u over de beschikbaarheid van standaard rapportages op de SAF website. Natuurlijk brengen wij u op de hoogte van de huidige implementatietrajecten. Deze nieuwsbrief sluiten wij af met drs. Angelique van Dongen van het Radboudumc die haar ervaringen met het LSFD met u deelt.
Heeft u vragen en/of opmerkingen laat het ons dan weten!
Met vriendelijke groet,
SAF bestuur en Stb Zorg team
LSFD release v5 - Borgen van datakwaliteit
Voortdurend werkt Stb aan het ontwikkelen en het verbeteren van het LSFD. Eind januari verwacht Stb het functioneel ontwerp voor LSFD v5 af te ronden. Na akkoord van de SAF kan meteen worden doorgewerkt aan de realisatie van LSFD v5. In deze versie ligt de nadruk op het verbeteren van de kwaliteit van nieuwe data en aanpassingen in de bestaande data. Middels controles op invoergegevens, definitieve vastlegging van data, logging en terminologie wordt de kwaliteit van data verbeterd. Dit stelt de gebruiker in staat om de kwaliteit van rapportages, brieven, synchronisatie te verhogen. Tevens beschikt LSFD v5 over een query builder zodat de gebruiker aan de hand van zoekopdrachten eenvoudiger data uit het systeem kan halen. Stb verwacht dat LSFD v5 beschikbaar is in Q2-2016.
Kliniek- en Lab werkgroep
Kliniek- en Lab werkgroep
De Kliniek- en Lab werkgroepen zijn in het leven geroepen zodat gebruikers ervaringen kunnen uitwisselen en wensen kunnen voorleggen aan de SAF. In beide werkgroepen wordt nagegaan of een wens enkel voor een specifieke kliniek van toepassing is of dat de wens breder wordt gedragen.
Het afgelopen jaar is het aantal gebruikers fors toegenomen. Tijdens de laatste werkgroep bijeenkomst (september 2015 – LSFD symposium) is gebleken dat de behoefte bestaat om vaker samen te komen. De SAF heeft dan ook besloten om de frequentie van de werkgroep bijeenkomsten te verhogen van twee naar vier maal per jaar. De uitnodiging voor de Kliniek – en Lab werkgroep bijeenkomst volgt spoedig.
Tijdens de werkgroep bijeenkomsten is Stb aanwezig om aan te geven of een wens technisch haalbaar is. Op basis van de verkregen input bepaalt de voorzitter van de werkgroep uiteindelijk welke wensen bij een volgende release worden meegenomen.
De Kliniek werkgroep staat onder leiding van dr. Carl Hamilton.
De Lab werkgroep staat onder leiding van dr. Sebastiaan Mastenbroek.
Bij de werkgroep bijeenkomsten kunt u als gebruiker de ontwikkeling sturen en bent u betrokken bij de verdere uitbouw en uitbreiding van het LSFD.
Gameet preservatie
Verschillende LSFD klinieken hebben aangegeven interesse te hebben in gameet preservatie (voorheen eicelbank module genoemd). Gameet preservatie wordt als uitbreiding op de KID module aangeboden.
Op dit moment brengt Stb in samenwerking met enkele KID klinieken de wensen in kaart om tot een passend voorstel/ oplossing te komen die vervolgens met alle KID klinieken zal worden gedeeld. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Rapportages op SAF website
Voor LSFD gebruikers zijn een vijftal landelijke rapportages beschikbaar.
Het betreft de volgende rapportages:
- Dart rapportage/ Factor 13;
- Jaarverslag;
- Labwaarden;
- LSFD Vat module historische vulling;
- Cryovaten.
Deze rapportages kunt u voortaan downloaden via de SAF website:
https://stichting-saf.nl/lsfd/lsfd-rapportages/
Op deze manier werkt u altijd met de meest up-to-date versie. Per mail wordt u geïnformeerd als een nieuwe versie beschikbaar is. Indien u vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met Stb.
Implementaties
In het vierde kwartaal van 2015 zijn vier klinieken van start gegaan met het LSFD. Op 7 september 2015 is het Radboudumc gestart. Een maand later volgden het Flevoziekenhuis op 5 oktober 2015 en OLVG op 19 oktober 2015. Kort voor de jaarwisseling (28 december 2015) is ook in het Groene Hart Ziekenhuis het LSFD succesvol geïmplementeerd.
In 2016 heeft AMC het nieuwe jaar geopend. Op 11 januari zijn ook zij in productie gegaan. Steeds meer partijen geven aan geïnteresseerd te zijn in het LSFD. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Gebruiker aan het woord
Drs. Angelique van Dongen is werkzaam in het Radboudumc als gynaecoloog. Sinds 7 september 2015 werkt zij met het LSFD.
In deze rubriek deelt deze kersverse gebruiker haar ervaringen met u.
Voor de overstap naar het LSFD werkte het
Radboudumc al digitaal. Dit maakt de overgang naar het LSFD relatief eenvoudig. Immers, iedereen was al gewend om patiëntinformatie digitaal vast te leggen. De transitie naar het LSFD bracht voor ons met zich mee dat er een conversie van data plaatsvond. Conversie neemt tijd in beslag, zowel voor als na de livegang. Bij de overgang naar het LSFD is gebleken hoe belangrijk een uniforme werkwijze is.
Drs. Angelique van Dongen vindt het LSFD een gebruiksvriendelijke applicatie die snel onder de knie is te krijgen. Indien minder intensief gebruikt gemaakt wordt van de applicatie, kan het lastiger zijn. Vooral de speciale situaties, zoals behandelingen die niet vaak gedaan worden, zijn dan ingewikkelder. Zij zou een handleiding voor deze situaties als een pré zien.
Het Radboudumc heeft de medewerkers zelf getraind. De verantwoordelijkheid tot het volgen van de zelftraining is ook bij de medewerkers neergelegd. Dit hebben zij als zeer positief ervaren aangezien dit de betrokkenheid van de medewerkers heeft verhoogd.
Werken met het LSFD bespaart tijd. Het is prettig dat veel informatie reeds automatisch in het systeem staat. Het systeem is overzichtelijk. “In één oogopslag kun je alle relevante patiëntinformatie inzien. Het LSFD maakt het voor mij mogelijk om nog meer patiëntgericht te werken” zegt drs. Angelique van Dongen.
Voor de volgende editie van de nieuwsbrief zoeken wij wederom een gebruiker die zijn ervaringen met u wilt delen. Indien u graag wilt deelnemen aan deze rubriek, laat het ons dan weten.